Najlepsza kuchnia!

„Najlepsza kuchnia!” to program, który dostarczy widzom sporej dawki rozrywki, prostych, zdrowych i ciekawych przepisów oraz praktycznych kulinarnych porad. 

Oglądaj w

TV Puls
  • odc. 2
    wczoraj, 11 grudnia, 17:55
  • odc. 2
    dzisiaj, 12 grudnia, 7:55
  • odc. 3
    dzisiaj, 12 grudnia, 17:55

Prowadzący

Piotr Ogiński

Piotr Ogiński

Kucharz, uczestnik takich programów jak „Top Chef” czy „Hell’s Kitchen”, twórca jednego z najpopularniejszych vlogów kulinarnych „Kocham Gotować”

- Gotowanie to wspaniała sprawa, dlatego cieszę się, że w kulinarną przygodę wciągnę Dominikę. Łączy nas podobna energia, więc widzów programu “Najlepsza kuchnia!” czeka spora dawka dobrego humoru, a przy tym nietrudnych a zarazem oryginalnych pomysłów na smaczne potrawy - cieszy się Piotr Ogiński.

Dominika Skoczylas

Dominika Skoczylas

Aktorka teatralna i serialowa, którą widzowie TV Puls pokochali za rolę Andżeli w serialu „Lombard. Życie pod zastaw”.

- Muszę przyznać, że w gotowaniu nigdy nie odnosiłam sukcesów, grunt, by danie się nie przypaliło i nadawało do zjedzenia. Teraz czeka mnie kulinarne wyzwanie i to pod okiem kamer, więc mobilizacja do działania podwójna! To, co chciałabym wnieść do programu, to entuzjazm początkującego kucharza oraz kulinarne porady, których uczyły mnie moja babcia i mama. - mówi Dominika Skoczylas

Przepisy

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym., Na deser gruszka w sosie czekoladowym

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym., Na deser gruszka w sosie czekoladowym

Naczynia Zepter: Piramida Z-line (naczynie, durszlak, tarka z obręczą, miska), naczynie na sos czekoladowy.

 

Przyprawy: Zioła prowansalskie suszone Prymat, Przyprawa do mięsa mielonego, farszu i klopsów Prymat, Cynamon mielony Prymat (do deseru).

Przygotowanie

Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.

Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.

Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.

W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy.

Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.

W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, przyprawiamy cynamonem. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Sos:
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
Klopsiki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, farszu i klopsów
  • kilka różyczek brokułów
  • kilka główek brukselki
Deser:
  • 2 gruszki
  • pół tabliczki czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • tarta skórka z 1 pomarańczy
Polędwiczki wieprzowe w boczku, smażone z jabłkami podawane z ziemniaczkami

Polędwiczki wieprzowe w boczku, smażone z jabłkami podawane z ziemniaczkami

Naczynie Zepter: Patelnia URA z dwoma uchwytami, naczynie do gotowania ziemniaków bez wody.

 

Przyprawy: Rozmaryn suszony Prymat (do mięsa), Goździki całe Prymat (do jabłek), Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat.

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.

Na rozgrzanej patelni układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.

Ziemniaczki gotujemy bez wody, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Polędwiczki
  • 300 gram polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 6-8 plasterków wędzonego boczku
  • 2 jabłka
  • 5 goździków całych
  • 500 gram małych ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek

Porady

Porady Dominiki

  • Porady Dominiki i Piotra
  • Gdy na planie serialu czy na próbie w teatrze dopadnie mnie głód, a do przerwy obiadowej daleko, ratuję się pełnowartościową szybką przekąską. Nauczona doświadczeniem zawsze mam w torebce paczkę bakalii – orzechy, żurawina, suszone morele już nie jeden raz uratowały mi życie. Kupuję gotowe mieszanki albo sama robię swoje ulubione miksy. Nawet kupiłam sobie takie specjalne pudełeczko, z którym się nie rozstaję. Sprawdzenie, czy jest pełne to dla mnie poranny rytuał jak mycie zębów czy wyjście z psem :-)

  • Dnia nigdy nie zaczynam bez śniadania. Tego nauczyła mnie moja mama, która skrupulatnie pilnowała, żebyśmy przed szkołą zjedli jajecznicę, omlet, naleśniki czy chociaż kanapkę. Ja zazwyczaj nie mam czasu rano przygotowywać takich rarytasów, więc robię sobie jogurt naturalny z musli a do tego zawsze dodaję owoc - banana, szklankę jagód lub malin. Przygotowanie trwa 3 minuty :-). Często też poprzedniego dnia zalewam płatki owsiane mlekiem roślinnym czy wodą i rano jak znalazł :-) Śniadanie gotowe.

  • Jeśli pęknie Ci jajko, które gotujesz, szybko zasyp je dużą ilością soli. Jest szansa, że nie wypłynie :-). To rada mojej cioci, sama nigdy nie próbowałam, bo zawsze zaczynam biadolić, że znowu pękło i zanim przypomnę sobie cioci sposób, to jajko zdąży wypłynąć. Ale nie ma tego złego …. Czy takie pęknięte jajka, z falbankami białka, nie wyglądają ciekawie?

  • Jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu, gotuj obiad na więcej porcji, a nadwyżkę zamrażaj. Będzie jak znalazł, gdy dopadnie Cię głód. Nie zapomnij dodać karteczki z opisem i datą. Obiad trzymaj w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące. To mój sprawdzony sposób. No chyba, że uda mi się ugotować coś naprawdę dobrego, wtedy dzięki pomocy mojego chłopaka, nic nie zostaje do zamrożenia :-)

  • Jeśli wyschnie Ci pieczywo, zetrzyj je, lub zmiel w młynku i zapakuj - będzie jak znalazł bułka tarta do smażenia. Ja wyniosłam z domu zasadę, że jedzenia się nie wyrzuca, szczególnie chleba. Świetnym i przepysznym pomysłem na kilkudniowy chleb są tosty francuskie - na słodko, lub na słono. Moja babcia z czerstwego pieczywa robiła sos chlebowy, ale to dla mnie wyższy poziom wtajemniczenia. Może ktoś z Was zna przepis na sos chlebowy i się nim podzieli? Co jeszcze można zrobić z czerstwego pieczywa?

  • Jeśli kochasz czekoladowe kremy a nie chcesz jeść wyrobów ze sklepu, proponuję wersję ekologiczną: banana łączymy z awokado, kakao i miodem. Smakuje jak najprawdziwszy krem czekoladowy a do tego jest zdrowy :-) A jaka frajda, kiedy zrobi się go samemu! To też może być pomysł na prezent dla przyjaciół - zapakowany w ładny słoiczek. Trzeba tylko pamiętać, żeby szybko został zjedzony.

  • Niespodziewani goście. To pomysł mojej koleżanki ze szkoły. Zawsze ma w domu płaty francuskiego ciasta i jakieś owoce – nawet z kompotu czy „zapuszkowane”. Najlepiej jabłka. W czasie, gdy parzy się kawa, ona rach-ciach wyciąga ciasto z lodówki, kroi na małe kawałeczki, układa po cząstce jabłka, gruszki, czy czegoś co ma, posypuje cynamonem i na 10 minut do piekarnika. Ciepłe, posypane cukrem pudrem, albo podane z konfiturą wiśniową, smakują obłędnie.

  • Czy jedliście kiedyś chleb pieczony na węglowym piecu - taka pajda przypieczona, posmarowana ząbkiem czosnku i masłem, posypana solą? To moje smaki dzieciństwa. Próbowałam ostatnio to powtórzyć, ale ani z tostera, ani z grilla, ani z patelni już tak nie smakuje. A Wy? Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa?

  • Lubię, kiedy w mojej kuchni stoi miska pełna owoców. To zdrowe i pyszne przekąski, które są pod ręką i zawsze można po nie sięgnąć bez wyrzutów sumienia, a dodatkowo wspaniale zdobią kuchenny blat.

  • I znowu gotowane jajka :-) To jedno z najprostszych dań, ale wciąż skrywa przed nami wiele tajemnic i ugotowanie idealnych jajek okazuje się wcale nie takie proste. Jeżeli nie chcesz, by jajka w czasie gotowania wypłynęły, przed wrzuceniem ich do wody, wykonaj na dole jajka nakłucia igłą. Dzięki temu ciśnienie wewnątrz jajka nie wzrośnie nagle w trakcie gotowania i unikniemy pęknięcia skorupki. A Wy macie jakieś swoje triki na gotowanie jajek? Podzielcie się z nami!

  • Ze wszystkich warzyw najbardziej uwielbiam...ziemniaki! Kocham je jeść w każdej formie - młode ziemniaki z kefirem, gotowane w mundurkach, tłuczone, w zapiekankach, no wszystkie uwielbiam, a frytki z majonezem to moja największa słabość. Co zatem zrobić, żeby ta przekąska była nieco zdrowsza? Ja przygotowuję frytki w piekarniku - pokrojone ziemniaki moczę w wodzie z cukrem 30 minut, później odsączam, układam na blaszce, polewam oliwą (może być smakowa), posypuję ulubionymi przyprawami, dokładam kilka ząbków czosnku i piekę 30 minut, później przekładam frytki na drugą stronę i piekę kolejne 30 minut. Polecam do obiadu lub jako przekąskę!

  • Przypalony garnek to koszmar, przez który chyba każdy kiedyś przeszedł. Na myśl o długotrwałym szorowaniu, po którym i tak garnek nadal jest przypalony, wprost ręce opadają. Na szczęście istnieje kilka sprytnych trików, które mogą w znacznym stopniu ułatwić nam to zadanie. Mój ulubiony sposób, to zagotowanie w przypalonym garnku wody z garścią proszku do prania. Powtarzam tę czynność dwa - trzy razy i później garnek bez problemu udaje się umyć - nawet w zmywarce. Ja do pralki używam kapsułek, ale i tak mam w domu kartonik proszku do prania, bo przypalony obiad to moja specjalność ;-). A jakie są Wasze sposoby na spalone gary?

  • Ze wszystkich rzeczy, które można by o mnie powiedzieć, to na pewno nie to, że jestem rannym ptaszkiem. Szczególnie ciężko mi idzie wstawanie w ciemne zimowe poranki, ale, poza kawą z kawiarki, mam sposób, aby szybko poprawić sobie nastrój. Otóż przygotowuję sobie owsiankę, do której dodaję banana, mango, po szczypcie rozgrzewającego imbiru, cynamonu, pobudzającej guarany, kurkumy. Można też dodać odrobinę kakao i kardamon. Takie śniadanie nie tylko jest przepyszne, poprawia nastrój i rozgrzewa, ale i wspiera odporność. Przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut, więc polecam każdemu!

  • Jeżeli, tak jak ja, odnosisz wrażenie, że, mówiąc delikatnie, nie masz zbyt dużych szans na zostanie szefem kuchni w wykwintnej restauracji, to w ogóle się nie martw. Potrzebujemy tylko kilku trików, żeby, w razie czego, móc uratować nasze kulinarne katastrofy. Przykrość, jaka chyba najczęściej spotyka nas w kuchni, to przesolenie. I co teraz? Spróbuj wrzucić do garnka surowego ziemniaka. Ziemniak powinien pochłonąć nadmiar soli. Ziemniak może też uratować przypaloną kapustę od nieprzyjemnego zapachu. Może ta metoda nie sprawdzi się w każdym przypadku, ale dlaczego nie spróbować?

Oglądaj online

Pełne odcinki

Konkurs Prymat

Mamy dla Was pyszną zabawę! Jest, o co walczyć, bo do zgarnięcia w konkursie są fantastyczne nagrody od firmy Prymat. Jak wygrać? Wystarczy wymienić 3 ulubionych bohaterów serialu „Lombard. Życie pod zastaw” oraz napisać, z jakimi przyprawami Ci się kojarzą. Odpowiedź koniecznie uzasadnij. Odpowiedzi udzielajcie pod postem konkursowym zamieszczonym na Facebook Lombard. Na zgłoszenia czekamy od 10 do 16 grudnia do godziny 23.59. Zapoznajcie się z regulaminem oraz obowiązkiem informacyjnym.

W najbliższym odcinku

Odc. 1

Spragnieni ciekawych przepisów? W tym odcinku kucharz Piotr Ogiński i aktorka Dominika Skoczylas przygotują polędwiczki wieprzowe w boczku smażone z jabłkami, podawane z ziemniaczkami. Będzie smacznie!

Odc. 2

Gwiazdami tego odcinka „Najlepszej kuchni!” będą klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym podawane z warzywami. Niezmiennie przygotują je Piotr Ogiński i Dominika Skoczylas, którzy przy okazji zadbają o dobry humor widzów.

Odc. 3

Tym razem Piotr Ogiński i Dominika Skoczylas w „Najlepszej kuchni!” przygotują pysznego kurczaka po azjatycku z orzechami nerkowca. Przy okazji zdradzą widzom kilka bardzo cennych porad kulinarnych!

Odc. 4

Kucharz Piotr Ogiński tym razem uczy aktorkę Dominikę Skoczylas jak przygotować idealnego łososia smażonego i sałatkę z makaronu i szpinaku. Przy okazji nie zabraknie sporej dawki dobrego humoru!

Odc. 5

„Najlepsza kuchnia!” to wspaniała rozrywka i ciekawe przepisy! Tym razem kucharz Piotr Ogiński i aktorka Dominika Skoczylas stawiają na tradycję, czyli rosół z domowymi lanymi kluseczkami z lubczykiem. Będzie pysznie!

Odc. 6

Tym razem duet – Piotr Ogiński i Dominika Skoczylas – przygotuje bigos z grzankami z masłem ziołowym. Gotując, prowadzący przywołają zabawne anegdoty związane z ich doświadczeniami kulinarnymi oraz podzielą się cennymi poradami, przydatnymi w kuchni.

Odc. 7

W tym odcinku „Najlepszej kuchni!” kucharz Piotr Ogiński i aktorka Dominika Skoczylas przygotują kotlety drobiowe z cukinią i fetą na puree z kalafiora. Będzie bardzo smacznie!

Odc. 8

Czego kucharz Piotr Ogiński nauczy Dominikę Skoczylas w tym odcinku? Jak szybko i łatwo przygotować smaczne wrapy z kurczakiem i warzywami. Przy okazji nie zabraknie doskonałej rozrywki!

Odc. 9

Marchewkowe placki ziemniaczane z sałatką ze śledzia i domowym majonezem – to gwiazdy tego odcinka „Najlepszej kuchni!”. Niezmiennie duet prowadzących przywoła zabawne anegdoty związane z gotowaniem oraz podzieli się cennymi poradami kulinarnymi.

Odc. 10

W tym odcinku „Najlepszej kuchni!” będzie naprawdę słodko! Kucharz Piotr Ogiński i aktorka Dominika Skoczylas przygotują szarlotkę z bitą śmietaną. W tym czasie nie zabraknie sporej dawki dobrego humoru!

Opis

“Najlepsza kuchnia!” to nowy program Telewizji Puls, który dostarczy widzom sporej dawki rozrywki, prostych, zdrowych i ciekawych przepisów oraz praktycznych kulinarnych porad. W każdym z 10 odcinków znany kucharz Piotr Ogiński w zabawny sposób uczy adeptkę sztuki kulinarnej, aktorkę Dominikę Skoczylas, znaną m.in. z hitowego serialu TV Puls “Lombard. Życie pod zastaw”, łatwych i szybkich dań. Gotując, prowadzący przywołają zabawne anegdoty związane z ich doświadczeniami kulinarnymi oraz podzielą się cennymi poradami, przydatnymi w kuchni. 

Partnerzy programu

  • Zepter
  • Prymat
  • Kropka.tv